Informatie over Gambia

Wat je moet weten VOORDAT je naar Gambia gaat

Een reis maken naar Gambia is (vaak) niet iets wat je last minute boekt, want voor een verre reis is wel wat voorbereiding nodig. Waarom? Omdat je na een korte 6 uur durende vliegreis ineens op een plek belandt, die compleet anders is dan je gewend bent. De cultuur is compleet anders, het is een land met een andere religie, er leven andere dieren/insecten en natuurlijk loop je risico op ziektes waar je nog niet resistent voor bent! Wat moet je allemaal weten voordat je naar Gambia gaat? We vertellen je uitgebreid in dit artikel.

Inentingen en malaria pillen

In Nederland krijg je als kind diverse vaccinaties tegen bijvoorbeeld de bof en mazelen, die heb je al in the pocket. Maar in Gambia loop je ook een risico op diverse andere ziektes waar je liever niets mee te maken wilt hebben. Het is niet verplicht om reisvaccinaties te nemen, maar het wordt wel sterk aangeraden. Als je op reis gaat wil dat niet zeggen dat je ziek wordt of dat je echt een grote kans maakt op die ziektes, maar de kans is er natuurlijk wel en wat mij betreft geldt dan: better safe than sorry.

 

Allereerst: maak een afspraak met de GGD, Meditel (of huisarts) en doe dit op tijd. Dan maak je in principe 2 afspraken waarvan de eerste een consultatiegesprek is. Tijdens dit consult zal jij je reis bespreken met iemand van de GGD of Meditel. Waar ga je heen? Hoe lang? Ben je al eerder in Afrika geweest? Of in een land met gele koorts? Etc… Daarna ga je samen na welke vaccinaties nodig zijn en welke je wilt nemen. Dit kan op dezelfde dag maar ook eventueel op een andere dag. Wanneer je de vaccinaties neemt, hangt af van wanneer je op reis gaat, neem deze zo laat mogelijk, want dan zijn ze zo lang mogelijk geldig. Maar neem ze ook niet te laat, meer weten? Check bij de GGD of Meditel.

Gambia is een moslimland

Omdat 90% van de bevolking in Gambia Moslim is, is het respectvol om niet al te sexy of blote kleding te dragen als je besluit om je resort te verlaten. Natuurlijk mag je helemaal zelf bepalen wat je draagt, maar als je in een kort shortje, een top met diepe uitsnijding of zelfs een bikini-top de deur uit loopt zal je wel blikken krijgen.

Mijn tips:

 • Neem eventueel een sjaal mee die je om je schouders of om je hoofd kunt slaan, zodat jij je op elk moment kunt bedekken als je ergens naar binnen gaat waar dit gerespecteerd wordt.
 • Neem een lange loszittende broek mee en ook een dun vestje.
 • Ben je homoseksueel? Probeer dit dan te verbergen zodra je de deur uitgaat. Dit klinkt vreselijk, maar Gambia is nog niet zo modern zoals wij dat in het westen zijn en het wordt niet getolereerd.

Foto’s maken mag niet altijd!

Je kan niet altijd de foto’s schieten die jij wilt! Een hele hoop Gambianen vinden het namelijk totaal niet prettig als je een foto van ze maakt en als je dit zonder te vragen toch doet, kan het uitlopen tot een grote ruzie. De ouderen denken dat je hun ziel steelt als je een foto maakt, anderen denken dat jij bakken met geld verdient aan die foto’s en daarom willen ze niet zomaar meewerken.

Waar moet je op letten als je foto’s maakt?

 • Vraag altijd eerst om toestemming als je een portretfoto wilt nemen. En onthoud: nee is nee! (Heb hier dan ook respect voor).
 • Maak je een overview foto? Doe het dan voorzichtig, want er kan altijd iemand zijn die op de foto staat en het er niet mee eens is.
 • Toch per ongeluk een foutje gemaakt? Laat duidelijk zien dat je de foto met die persoon erop verwijdert OF dat die persoon er niet op staat en biedt uiteraard meteen je excuses aan.
 • Maak GEEN foto’s van soldaten/mariniers (ook je camera verbergen als je ze tegenkomt).
 • Wees creatief, wees vrolijk, benader iedereen met een grote glimlach en laat ook je foto zien aan de persoon, want dat vinden ze fantastisch!

Je brandt weg in de zon

In Gambia zijn de temperaturen het hele jaar door erg hoog en de zon schijnt elke dag. Maar dat klinkt veel fijner dan het in werkelijkheid is. De zon staat altijd heel hoog en dat voel je branden op je huid. Mijn advies? Smeer je elke dag in met een zonnebrandcrème met de hoogste factor, ook je gezicht. Neem ook een flacon mee in de auto, want gedurende dag moet je opnieuw smeren en bovendien transpireer je veel, waardoor je nog meer moet smeren! Een water-/zweetproof zonnebrandcrème zou daarom nog beter zijn. Neem verder een sjaaltje mee als je de deur uitgaat en eventueel nog een hoed of pet zodat je je hoofd kunt beschermen. Ook kan het fijn zijn om nog een vestje mee te nemen, zodat je ook je schouders kan bedekken tegen de felle zonnestralen. Het is warm, maar zweten doe je toch wel. Oh en vergeet je nek en oren niet!

De muggen prikken je lek…

…tenzij je goed smeert! In Gambia heb je een hele hoop soorten muggen die wij niet kennen in Nederland. Niets is vervelender dan onder de jeukende bultjes te zitten. Wat kan je er tegen doen? Smeer je elke dag in met een product met DEET. Gambia is een malariagebied en dan wordt er aangeraden om met minimaal 30% DEET te smeren, dat is ongeveer 6 uur werkzaam. Draag verder eventueel een lange broek of rok, om je benen te beschermen. Ze prikken vooral op je enkels en ellebogen, vergeet deze dus niet in te smeren!

Ga niet alleen op pad!

Verblijf je constant in de compound bij uw appartement gedurende je hele vakantie dan maak je natuurlijk helemaal niks mee van het land en krijg je geen beeld van hoe het er daadwerkelijk in Gambia aan toe gaat. Ik kan je sterk aanbevelen om eens de compound uit te stappen en juist de stadjes en dorpjes te bezoeken. Ook kun je een hele hoop activiteiten doen in Gambia, zoals dieren spotten vanuit een boot, een 4 wheel drive safari, naar het strand en naar een natuurreservaat bijvoorbeeld.

Wij kunnen u genoeg vertellen en aanraden over excursies die er te maken zijn.

 

Het is een arm land

In Gambia zijn de mensen arm en ze leven niet altijd in de beste omstandigheden. Ze weten maar al te goed dat wij het in het westen veel beter hebben. Als je een lichte huid hebt dan weten ze meteen bij wie ze terecht kunnen voor wat geld. Draag daarom uit respect en zelfbescherming niet je duurste sieraden en kleding. Omdat ze zo arm zijn zullen ze gaan bedelen en dat kan lastig zijn voor sommigen. Ook kan het erg intimiderend zijn en misschien weet je zelfs niet wat je moet doen!

Niet meteen geld geven en ook niet aan iedereen

Je denkt meteen “jij hebt geen geld en ik wel, dus ik geef het je”. Maar helaas houd je dat niet vol, want je kunt immers niet aan iedereen geld blijven geven en bovendien is dat ook niet slim om te doen. Een paar euro is een goudmijn voor hen en als jij elke keer zonder na te denken een maandsalaris weggeeft aan die mensen, raken zij eraan gewend en dan zullen ze elke toerist lastig vallen omdat het zo makkelijk is. Geef daarom je gids en chauffeur fooi! Maar iemand die alleen even om geld komt vragen, liever niet. Ze moeten leren dat ze er wel voor moeten werken. Ook de kinderen zijn slim, zij zullen vragen om schoenen, omdat ze anders niet naar school kunnen en ze vragen allemaal om een voetbal. Je wilt ze helpen, je wilt ze de hele wereld geven, want hoe zeg je nee tegen een kind? Het is lastig. Hoe graag we ook Gambia willen helpen, smakken geld aan mensen geven om te helpen, gaat niet werken.

 

Wees streng

De meesten reageren respectvol als je nee zegt, maar sommigen accepteren geen nee als antwoord en gaan door. Dit zijn meestal degenen die wat aan je willen verkopen. Ze kunnen dan door blijven vragen, lopen zelfs meters met je mee tot aan de auto en hangen zelfs half in je auto totdat je toegeeft. Maar laat het niet zo ver komen, wees hard en duidelijk. Nee is nee en loop dan weg of trek de deur dicht. Het is niet zielig, in Nederland zou je ook hard zijn tegen iemand die na 10x nee zeggen toch door blijft pushen, toch?

Het bedelen en het pusherig verkopen van spullen zal je absoluut meemaken en dan vooral op de toeristische plekken, daar is echt geen ontkomen aan. Maar dit zul je ook in andere arme landen meemaken. Als je weet hoe je hiermee om moet gaan en weet wie je wel en niet wat moet geven (en ook hoeveel), dan komt het helemaal goed. Het is even wennen en op het begin kan het vervelend zijn, maar dat went wel.

En verder? Afdingen! Als je iets koopt, zullen ze het je aanbieden voor de allerhoogste prijs en het wordt dan ook aangeraden (en verwacht) dat je gaat afdingen. Ze vragen bijvoorbeeld: “hoeveel zou jij ervoor willen geven?” of “wat kan je bieden?”. Bepaal dan hoeveel jij ervoor wilt geven en wees rechtvaardig.

Goede hygiëne is vaak afwezig

Zoals je kunt verwachten is de hygiëne in Gambia behoorlijk slecht. Denk hierbij aan wc’s die niet doortrekken, vieze omstandigheden, vervuild water, weinig schoonmaakproducten en veel vliegen. Neem een desinfecterende handgel mee om steeds je handen te kunnen reinigen, want er zal niet overal een kraan met zeep aanwezig zijn. Bovendien zal letterlijk iedereen je begroeten en dan je hand vastpakken, met handen die ook niet altijd even schoon zullen zijn. Raak ook niet steeds met je handen je mond en ogen aan! Als je naar de wc gaat, probeer dan te hurken en raak de bril niet aan met je billen. Verder moet je gewoon proberen te leven zoals gewoonlijk, maar soms moet je even extra opletten. Heb je smetvrees? Dan wordt het een hele grote uitdaging, maar wel eentje om nooit meer te vergeten!

Het water is vervuild

Het water uit de kraan in de compound is drinkbaar. Als tip wil ik meegeven dat wij de flesjes altijd vullen en vervolgens in de diepvries leggen. Met eten in restaurants moet je opletten, voornamelijk als het gaat om groenten en fruit. Sla, komkommer, tomaat en andere groenten kunnen gewassen zijn in vervuild water. Onze magen zijn hier niet aan gewend en je moet daarom extra goed oppassen. Sla het eten van de salades daarom ook over. Gekookte en gebakken producten zijn wel veiliger om te eten, maar check wel altijd of je vlees volledig doorbakken is. Eet ook niet zomaar van de straat aangezien de hygiëne omstandigheden daar nog slechter zijn.

Mocht je nou toch ziek worden en diarree krijgen, zorg dan dat je genoeg drinkt. Kan je niks binnenhouden? Neem dan het product ORS om je zoutgehalte aan te vullen als het erg lang aanhoudt. Let op! Het wordt trouwens afgeraden om diarree remmers te gebruiken als je malariapillen slikt, omdat de functie daarvan dan niet meer werkt. Je onttrekt namelijk de werkende stof uit je lichaam.

De wegen zijn vaak zanderig en modderig

In Gambia heb ik veel gelopen en dan op paden die niet altijd even goed waren, denk aan paadjes met rood zand, modder en brokken steen. Het is bloedheet in Gambia en daarom droeg ik sandalen in plaats van sneakers. Draag bijvoorbeeld Teva sandalen deze zijn tevens comfortabel, zitten altijd stevig om je voet heen en je kan ze ook wassen als ze vies worden. Ze zijn licht in gewicht en daarom ideaal voor op reis.

Verder nog handige tips/leuke dingen?

 • Sluit een wereldwijde reisverzekering af.
 • Neem je een taxi? Kies voor de groene ‘toeristen’ taxi want die is het meest veilig. Het is namelijk verplicht voor de bestuurder van een groene taxi om een rijbewijs te hebben. Wel zo fijn haha!
 • Probeer eens wonjo juice, het is gemaakt van hibiscus en is super lekker zoet en gezond.
 • Maak een praatje met de inwoners, zij kunnen je de beste tips geven en bovendien is het gezellig.
 • Neem make-up mee of andere spulletjes (pennen, papier, knuffels) om te doneren. Vooral geen snoep (denk aan de tanden en kiezen van de kinderen) of ballonnen.
 • Wees niet bang, geniet er met volle teugen van!

Nogmaals, een reis naar Gambia boek je niet zomaar en het heeft zoals je hebt kunnen lezen enige voorbereiding nodig. Het klinkt allemaal een stuk heftiger dan dat het daadwerkelijk is, maar sommige dingen moet je gewoon wel weten voordat je vertrekt. Als je al deze informatie onthoudt en toepast, dan moet het helemaal goedkomen en haal je het beste uit je reis. Vergeet zeker niet je prikken, slik je pillen en vooral: geniet van de reis. En geloof mij maar, Gambia is fantastisch!